16. jun 2017.

 
 
Darko Rundek
Stadion Tašmajdan
Beograd, 15.06.2017.

 
  Evo, prošlo je već dvadeset godina otkad je Darko Rundek objavio svoj prvi solo album "Apocalypso". Frontmen svima omiljene i nikad prežaljene grupe Haustor tim je albumom započeo novo poglavlje u svom stvaralačkom radu.

Ove godine, na obljetnicu/godišnjicu objavljivanja albuma Darko Rundek je oformio prošireni bend i koncertom na Tašmajdanu započeo turneju "Apocalypso Now" koja broji 20 nastupa po prostorima bivše nam otadžbine/domovine.



Predgrupa na ovom koncertu je bio Kralj Čačka, kantautor koji se ubrzano probija na srpskoj muzičkoj sceni. Svojim nastupom zaintrigirao je mnoge prisutne i pokazao da je odluka da nastupi pre Darka Rundeka, pravi pogodak!. Publika je najbolje reagovala na njegove hitove kao što su "Avatar" i "Deda Mraz je švorc". Mnogi su očekivali i bis, ali zbog poštovanja satnice on je izostao.



Sam Rundek se sa svojom "bandom" pojavio nešto posle 21h i na oduševljenje publike započeo pesmom "Tranzit". Taman kad smo očekivali zahuktavanje došlo je do tehničkih problema (gitara se nije čula). Posle desetominutne uporne borbe tehničara sa problemima koncert je nastavljen. Kako je sam Rundek primetio "bolje sada nego na pola koncerta"(!).



Darko nas je pozvao i poveo na putovanje koje je obuhvatalo pesme "Jorgovan", "More, more", "Kuba ", "Indijska" i još neke. Osmočlani bend koji je osim novih lica obuhvatao i neke stare saradnike (Igor Pavlica, Duca Vranić i Izabel), sigurno i rasplesano je vodio publiku u muzičku avanturu koja je obuhvatala i "Štrajk željezničara", "Kabul", "Senor" i svima drage "Ruke".



Po mom mišljenju usledio je emotivni vrhunac koncerta - izvođenje čuvene španske revolucionarne pesme "Ay Carmela", koji me je podsetio na Clash u vreme albuma "Combat Rock". Viva la Revolucion!



Sam nastup je pored mnoštva muzičara na sceni (Izabel - violina, Rok Crnić - bas, Miro Manojlović - udaraljke, Janko Novoselić - bubnjevi , Duco Vranić - klavijature, harmonika, Ana Kovačić - saksofon, Igor Pavlica - truba i Manu Ferraz - trombonista), koji su se često menjali u sviranju pojedinih instrumenata bio izuzetno zanimljiv i u svojoj teatralnosti. Većina izvođača imala je i scenske kreacije u pojedinim pesmama, predvođeni, naravno, magnetičnim Darkom Rundekom.



U jednoj pesmi učestvovao i Rundekov sin kao gost iznenađenja. Nisam se mogao oteti utisku da iako brižljivo pripremljen nastup ostavlja ipak mogućnost na naknadnu nadogradnju. Bilo bi zanimljivo prisustvovati nekim od poslednjih koncerata na ovoj turneji. Promena šešira, odeće, osvetljenja, zvučnih i svetlosnih efekata kao i promene na video bimu pojačavale su se u više nego dinamičan nastup. A i prisustvo i nastup prelepe mlade saksofonistkinje Ane nije odmoglo, naprotiv!



Poslednja pesma regularnog dela koncerta bila je naslovna pesma albuma "Apocalypso" na opšte oduševljenje preko 10.000 prisutnih. Ceo Tašmajdan je proključao! Posle 90 minuta Rundek se oprostio sa publikom ali posle burne reakcije ponovo se pojavio na bini sa novim setom pesama.



Naravno svi su očekivali da odsvira nešto iz repertoara grupe Haustor, no to se nije desilo u toku prvog bisa. Svirani su "Crni dusi", "Makedo" i "Ljubav se ne trži". Posle ponovnog odlaska sa scene bend se vratio i na video bimu se pojavila najava za skoro pronađeni a nikad do sada objavljeni peti album grupe Haustor "Dovitljivi mali čudaci".



Vesela družina izvela je pesmu "Disanje" a onda se prolomio zvuk Rundekove usne harmonike i započeo je "Šejn". Oduševljena publika je to prihvatila sa gotovo religijskim oduševljenjem. No ako smo se i ponadali još nekoj pesmi Haustora nismo je dobili . Umesto toga na melodiju Harry Belafonteovog hita "Islands In The Sun" krenula je, po Darkovim rečima, odjavna špica gde se Darko zahvalio svim učesnicima u ovom nastupu (tehničkom osoblju, scenografu, kostimografu, organizatoru nastupa i mnogim drugim).



U tom momentu, kao i tokom celog koncerta, osetio se šarm Darka Rundeka, koji je pojedine muzičare nazivao imenima fillmskih glumaca i crtanih junaka, a od Igora Pavlice dobio je nadimak - Pinokio! Publika je htela još mada je nastup trajao skoro dva ipo sata! Eh "Sejmeni", "Šal od Svile", "Moja prva Ljubav"... možda neki drugi put!
Darko voli Beograd ... i Beograd voli njega!

tekst - slobodan vlaketić
FOTOgrafije & video - nebojša mićković

 
 

koncerti



The Doors Alive
Dom omladine Beograda
11.02.2017.




Josipa Lisac
Sava Centar, Beograd
14.02.2017.




Michelle Gurevich (Chinawoman)
Dom omladine Beograda
18.03.2017.




Luna
Mikser House Beograd
31.03.2017.




Letz Zep
Dom omladine Beograda
09.04.2017.




Dža ili Bu
Božidrac, Beograd
29.04.2017.




Wovenhand
Dom omladine Beograda
17.05.2017.




Ana Ćurčin
Dom omladine Beograda
19.05.2017.